Dieren en bewoners.

Het is zover, mijn eerste blog. De afgelopen maanden ben ik bezig geweest met het idee van de website, heb ik nagedacht wat ik wilde bijdragen en ben ik gaan uitvogelen hoe ik dit ook daadwerkelijk kon gaan uitvoeren. Ik heb de afgelopen weken al wat Powerpoints geplaatst om basisinformatie te kunnen lezen, deze kun je vinden bij het kopje ‘lessen’.


Vandaag 1 juli, is het zover ! Elke week zal ik 2 blogs posten, met daarin ervaringen van mijzelf of anderen, tips & tricks en wil ik een bijdrage leveren aan meer kennis op de werkvloer. 🙂 Reacties en vragen zijn altijd welkom !

Misschien hebben jullie Macho al meer gezien op foto’s. Dit is mijn hondje van 4,5 jaar die meegaat naar mijn werk. Vanaf puppy af aan heb ik hem ingezet als interventie om dingen te kunnen bereiken. Natuurlijk ben ik een beetje bevooroordeeld, want het is mijn eigen hondje, maar ik ben ervan overtuigd dat dieren en bewoners elkaar aanvullen en het zorgt voor een bijdrage van kwaliteit van leven. Als jezelf een huisdier hebt, herken je dit vast.
Mijn mooiste momenten:

 • Een mevrouw met de ziekte van alzheimer en veel last van hallucinaties en wanen had altijd zelf een hondje gehad. Wanneer mevrouw last had van stress of paniek dan ging Macho bij haar liggen op de bank of op bed. Hij voelde de spanning aan, wanneer hij een tijdje bij haar lag zag ik mevrouw van heel gespannen naar ontspannen gaan en haalde het mooie herinneringen bij haar naar boven. Daarna had ik een ingang om verdere begeleiding in te zetten.
 • Twee jaar lang kwam ik met Macho 3 keer in de week, hij zat dan op schoot, kreeg koekjes, we gingen hem uitlaten enzovoort. Toen mevrouw in de laatste fase vooral nog op bed lag, ging Macho op bed bij haar liggen als troost en een gevoel van veiligheid en warmte. Mevrouw sliep slecht. Wanneer hij bij haar lag, deed mevrouw graag een dutje. Dan had ze het gevoel dat ze niet alleen was en durfde even te gaan slapen. Als aanvulling legde ik mijn hand op haar hoofd tot ze sliep.
 • Een meneer met vasculaire dementie en Afasie, was gek op dieren! Kon de laatste tijd moeilijk uit zijn woorden komen, dit frustreerde hem enorm. Wanneer Macho bij hem zat, kon hij soms hele heldere zinnen maken en zeggen wat hij graag duidelijk wilde maken. Een momentje van blijdschap en opluchting.
 • Een meneer had veel behoefte aan veiligheid en warmte, hield van dieren en wanneer ik Macho bij hem op tafel zette kon hij zo een half uur aaien, huilend van blijdschap en zag je zijn gezicht meteen ontspannen. Wilde op zijn manier voor hem zorgen.

Zo kan ik nog vele andere voorbeelden noemen. Honden (let wel op, niet elke hond is geschikt) verleiden mensen tot bewegen, dragen bij aan reminiscentie, geven een gevoel van veiligheid en warmte, prikkelen de zintuigen en zorgen voor een moment van rust en afleiding.
Daarnaast voelen zij vaak aan wat men voelt en gaan hier instinctief mee om.

Ik ben een groot voorstander van huisdieren of een interactieve hond of kat. Wij hopen de komende jaren nog heel wat mensenharten blij te kunnen maken !

Heb je ook een mooie ervaring?
Doei ! x

Over

28 jaar. Gelukkig getrouwd <3. Lieve hond ! Werkzaam als begeleiderwelzijn & GVP'er. Houdt van yoga, lezen, leuke dingen doen & creabea bezig zijn.

2 Comments on “Dieren en bewoners.

 1. Hoi Ashley,
  Leuk om je ervaringen te lezen. Ook ik heb hele goede ervaringen met honden bij mensen met dementie. In het verpleeghuis waar ik op ´n somatische afdeling heb gestaan hadden honden ook een hele positieve uitwerking op de mensen.
  ´n hond geeft rust, vraagt en/of geeft aandacht, leidt af, geeft liefde, activeert.
  Helaas wordt dat niet door iedereen zo gezien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*