Een plekje in mijn hart.

Sommige mensen die ik heb leren kennen, zullen altijd een plekje in mijn hart hebben. Ik vind het heel belangrijk om een professionele vertrouwensband op te bouwen, zodat ik iemand goed ken en naar oplossingen kan zoeken om iemand kwaliteit van leven te kunnen bieden.

Een aantal jaren geleden heb ik voor een meneer mogen zorgen met de ziekte van Piek. Deze persoon was nog maar in de 60 jaar. Als beroep leraar geweest en stond op een mooie manier in het leven, reizen, kinderen en genieten. Ik noem hem Piet (vanwege de privacy een andere naam).

In een aantal maanden tijd ging Piet hard achteruit. Van een hele lieve en leuke man die erg geïnteresseerd was kon hij na een aantal maanden niet meer praten en had hij heel weinig rust om te blijven zitten en werd hij steeds angstiger.

Het was voor veel mensen moeilijk om Piet te begrijpen, zowel voor medewerkers als medebewoners. Toch heeft deze man een plekje in mijn hart, door de intensieve zorg en alles wat ik met Piet heb beleefd.

Piet kon steeds minder lang op een stoel zitten, ook tijdens de maaltijden. Ik heb vaak met hem 1 op 1 gegeten en dan waren we of dansend of staand aan het eten. Ik liet Piet zijn gang gaan en af en toe gaf ik hem een hapje. Piet pakte dan dankbaar mijn hand vast.

Ook tijdens de zorg werd Piet steeds banger. Hij ervaarde meer pijn en kon zich nog moeilijk uitdrukken. Elke dag was het kijken wat wel en niet lukte. Piet pakte veel voorwerpen vast, wat soms gevaarlijk kon zijn. Piet zocht naar veiligheid en rust. Door Piet een theedoek te geven en hem deze gedurende de dag bij zich te laten houden kon hij kleine momentjes van rust vinden. Het waren kleine momentjes, maar toch waren deze heel waardevol.

Tot Piet zijn dood heb ik voor hem mogen zorgen, het was een hele heftige periode. Het ging van schreeuwen naar huilen en jammeren. Hij was op. Na Piet zijn dood hoorde ik hem soms nog gillen. Ook al was het een heftige tijd, ben ik blij dat ik toen mede voor hem heb kunnen zorgen en hem toch nog momentjes van geluk heb kunnen geven.

Werken in de zorg is niet altijd makkelijk, maar wel heel waardevol.

Heb jij ook een fijne, maar heftige ervaring? Laat het hieronder weten:).

Over

28 jaar. Gelukkig getrouwd <3. Lieve hond ! Werkzaam als begeleiderwelzijn & GVP'er. Houdt van yoga, lezen, leuke dingen doen & creabea bezig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*