Muziek.

Als kind wordt men al opgevoed met muziek, denk aan ‘Schipper mag ik overvaren’ of een liedje voor het slapen gaan. Hoe ouder je wordt hoe meer je zelf een smaak ontwikkelt in wat je graag wilt luisteren.

Muziek in de wereld van dementie kan erg belangrijk zijn en zorgt ervoor dat zintuigen worden geprikkeld. Mensen komen tot bewegen, zingen, denken aan mooie herinneringen en het zorgt voor ontspanning en plezier.

Muziek kan een goede prikkel zijn om toe te dienen, terwijl je andere prikkels op dat moment weglaat. Zelf maak ik vaak gebruik van muziek. Of het nu tijdens de maaltijd is, een snoezel activiteit of buiten op het terras. Ik kies vaak voor klassiek, Nederlandse liedjes, maar ook vaak voor geluiden uit de natuur, omdat dit ontspannende geluiden zijn.

Belangrijk is om te weten van wat voor muziek iemand houdt. Weet je dit niet?
Dan is het gewoon uit proberen. Inmiddels zijn er ook vele hulpmiddelen die je kan inzetten om met iemand muziek te luisteren.
Denk aan een muziekkussen, koptelefoon, iPad met beeld, een platenspeler of gewoon je telefoon.

Mijn ervaringen:

  • Tijdens de maaltijd samen is mw. gauw afgeleid. Sinds we samen naar Andre Rieu luisteren zingen en soms dansen we tijdens het eten en ongemerkt eten we de rest van de maaltijd helemaal op. Muziek zorgt hier voor de juiste aanvullende prikkel naast de geur en smaak van de maaltijd.
  • Ik kwam bij een meneer met de ziekte van Parkinson, meneer kon moeilijk praten en bibberde veel. In zijn woning zag ik een cd-speler en cd’s liggen van Mozart. Voorgesteld om deze samen te luisteren. Meneer begon uit volle borst mee te zingen en met zijn handen dansende bewegingen te maken. Meneer raakte ontroert, omdat hij het geluid zo mooi vond en zo fijn om even in een andere beleving te zijn.
  • Een mevrouw in een vergevorderd stadium van dementie hoorde het liedje ‘Louise zit niet op je nagels te bijten’. Mevrouw kon plots het hele liedje meezingen en had nog heel de dag een lach op haar gezicht.
  • Een meneer vond het eng om te lopen, door muziek op te zetten en te gaan dansen samen waren we zo aan de andere kant van de kamer.

Zo zijn er tal van voorbeelden, waarbij muziek van een bijzondere waarde kan zijn.
Gebruiken jullie ook muziek tijdens je werk of thuis ?

Liefs ! x

Over

28 jaar. Gelukkig getrouwd <3. Lieve hond ! Werkzaam als begeleiderwelzijn & GVP'er. Houdt van yoga, lezen, leuke dingen doen & creabea bezig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*