Maaltijd & ambiance.

Hoe ouder men wordt, hoe minder honger men ervaart. Toch is eten en drinken 1 van de noodzakelijke behoeftes om verder te komen in het leven.

Ik heb in verschillende verzorgingshuizen gewerkt en bij elk huis werd de maaltijd op een andere manier geserveerd. Natuurlijk is het ook afhankelijk van hoe groot de groep is, welke doelgroep er is, de ruimte enzovoort. Zijn er medische redenen of heeft iemand geen rem? Houdt hier rekening mee.

Belangrijk tijdens de maaltijd voor mensen met dementie:

  • Geur prikkelt de zintuigen. Kook eventueel samen met iemand of ga aan tafel zitten schillen. Men komt al gauw kijken en dit trekt interesse.
  • Dek de tafel op een gezellige en leuke manier, borden, bestek en glazen, tafelkleed(niet te druk).
  • Dek de tafel niet al te ver van te voren, vanwege prikkels.
  • Serveer de maaltijden op tafel in schalen. Zorg voor 2 keuzemogelijkheden. Door het te zien, kan diegene beter kiezen.
  • Deel medicatie voor de maaltijd uit.
  • Zorg ervoor dat de medewerker de gehele maaltijd zoveel mogelijk aan tafel blijft zitten. Verdeel jezelf over verschillende tafels, zodat je kan helpen waar nodig.
  • Houd geen pauze wisselingen tijdens het eten, dit zorgt voor onrust.
  • Wanneer er gelopen moet worden, zorg dat 1 medewerker dit dan bijvoorbeeld doet en niet allemaal.
  • Kijk goed naar wie graag bij elkaar zitten en wie niet.
  • Maak gebruik van fingerfood als dit nodig is. Het kan zijn dat de koppeling van bestek naar de achtergrond vaagt, maar dat men met de handen wilt eten.
  • Maak gebruik van aangepast bestek en eventueel een slab als iemand dit fijn vindt.
  • Loopt iemand graag de gehele dag? Biedt de maaltijden over de gehele dag aan.
  • Onrust in de nacht? misschien honger? Probeer een boterham of een papje.
  • Bak een cake of koekjes aan tafel. Met je rug in de keuken naar iemand toe, zorgt niet voor de gewenste prikkel.
  • Pers jus d’ orange uit aan tafel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*